Türkiye’nin batarya üretimindeki teknoloji altyapısı ve deneyimini ileri aşamaya taşıyacak nitelikte olduğu belirtilen Giga Enerji Depolama Tesisi anlaşması Ankara’da imzalandı. Çin ve Türkiye arasında stratejik ticari ilişkiler açısından da önemli bir işbirliği olan anlaşma yapıldı. Ankara’daki törende Türkiye’den Kontrolmatik Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Sami Aslanhan ve Çin’den HEI Baş Temilcisi Pan Sheng, Progresiva Enerji Yatırımları Ticaret A.Ş. ile Harbin Electric arasındaki 1000 MWh Elektrik Depolama ve 250 MW Rüzgar Santralı Projesi’ne imza attı.
TÜRKİYE’NİN PAYI ARTMALI
İmza törenine katılan Cevdet Yılmaz, Türkiye’den Çin’e değişik sektörlerde ihracatın artması gerektiğini belirterek, “Ticaretteki dengesizlikleri telafi edici bir anlayış içinde, turizm ve doğrudan yatırımların desteklenmesi gerekiyor. Daha fazla Çinli turisti Türkiye’de görmek istiyoruz, Çin’den daha fazla doğrudan yatırımı Türkiye’de görmek istiyoruz” dedi.
Cevdet Yılmaz
Konuşmasında 2003’ten bu yana 261.3 milyar dolarlık uluslararası yatırımın Türkiye’ye çekildiğinin altını çizen Yılmaz, Çin ile 50 milyar doları aşan bir ticaret hacmine ulaştıklarını ancak burada sürdürebilir olmayan dengesiz bir yapının bulunduğunu ifade etti. Daha fazla işbirliği yapılması gerektiğini vurgulayan Yılmaz, “Bu proje güzel bir işaret fişeği diye düşünüyorum. Olumlu bir gelişme ama yetmez, daha fazla Çinli doğrudan yatırımcıyı Türkiye’ye bekliyoruz. Türkiye çok önemli bir lokasyona sahip, çok geniş bir pazara erişme imkanı olan bir ülke, genç dinamik bir nüfusu var, girişimci kültürü var. Çinli yatırımcıların Türkiye’ye yatırım yapmasıyla hem kendileri kazanacaktır hem de Türkiye kazanacaktır” diye konuştu.
Yılmaz, 2002-2022 döneminde Çin’in diğer ülkelere yıllık 100 milyar civarında doğrudan yatırımlar gerçekleştirdiğini, Türkiye’nin buradan aldığı payın ise binde 2’nin altında olduğunu belirterek, bu payın hedef olarak ilk aşamada mutlaka yüzde 1’in üstüne çıkarılması gerektiğinin altını çizdi.
600 MİLYON DOLARLIK YATIRIM
Yılmaz, imzası atılan tesisin 1 gigawatt/saat depolama kapasitesiyle Türkiye’nin en büyük şebeke ölçekli enerji depolama projesi olduğunu ifade etti. Kurulacak depolama tesisiyle yıllık 875 milyon kilowatt/saat elektrik üretimine sahip rüzgâr santralının da hayata geçirilmiş olacağını kaydeden Yılmaz, yatırım tutarının da toplam 600 milyon doları aşacağına dikkat çekti. Yılmaz, “Bunun 375 milyon dolarının ilk fazının sözleşmesi mzalanabilir aşamaya geldi. Bu kapsamda Harbin Electric 300 milyon dolar tutarında finans sağlayacak. Progresiva şirketi de özsermayesiyle bu yatırımı gerçekleştirecek” diye konuştu.
YENİ BİR SAFHAYA GEÇİLECEK
Yılmaz, “Bu projeyle milli imkânlarımız geliştirilecek, batarya teknolojilerinde Türkiye yeni bir safhaya geçmiş olacak ve Avrupa’nın en büyük enerji depolama tesisi bu vesileyle hayata geçmiş olacak” dedi.
875 KWH KAPASİTELİ RÜZGÂR SANTRALI
Kontrolmatik grup şirketlerinden olan Progresiva, Türkiye’nin en büyük şebeke ölçekli enerji depolama projesini Tekirdağ’da hayata geçiriyor. Türkiye’nin ilk GWh kapasitesine sahip enerji depolama tesisi olacak olan bu tesis ile birlikte yıllık 875 milyon kWh saat üretim kapasiteli bir Rüzgar Enerji Santrali (RES) de devreye alınacak. Progresiva, enerji depolama tesisinin inşası için Çinli Harbin Electric International Company (HEI) ile anlaşma imzaladı. Bu proje için 300 milyon dolarlık finansman Çin’den HEI aracılığı ile sağlanırken, Kontrolmatik grup şirketi Pomega yerli depolama sistemlerini sağlayacak. Ayrıca Kontrolmatik elektrik ve inşaat işleri kapsamında altyüklenici olarak görev alacak. 2027 yılında geçici kabul aşamasına gelmesi beklenen projenin, 1 GWh’lik depolama tesisinin 2025 yılında devreye alınması planlanıyor. Projede, 250 MW’lık bir rüzgar enerji santrali de bulunacak.
GÜNDEM
06 Kasım 2024SPOR
06 Kasım 2024GÜNDEM
06 Kasım 2024SPOR
06 Kasım 2024SPOR
06 Kasım 2024GÜNDEM
06 Kasım 2024GÜNDEM
06 Kasım 2024