Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper, bir grup gazeteci ile gerçekleştirdiği sohbet toplantısında hem ekonomiye dair son gelişmeleri değerlendirdi hem de Davos izlenimlerini paylaştı. Alper, son dönemde Türk şirketlerinin yurtdışına gitme adımlarına yönelik olarak, “Türk sanayisinin artık global oyuncu olma zamanı geldi. Milyar dolarlık şirketler yaratabilmek için daha fazla ekonomiye ulaşmalıyız. Türk şirketleri de büyümek için yurtdışına taşmak zorunda. Olması gereken de bu. Türkiye’de büyük şirketler dışındaki şirketlerin ulaşabildiği ciro rakamları sınırlı. Türk sermayesi yurtdışına kaçıyor gibi lanse ediliyor. Bence öyle bir durum yok. Olay büyük pazarlara erişimdir” ifadelerini kullandı.
KORDSA VE ÇİMSA ÖRNEĞİ
Şirketlerin küreselleşme yolculuğunun dört adımdan oluştuğunu vurgulayan Alper, “Ülken için üreteceksin, ihracat için üreteceksin, orada üreteceksin ve son olarak üretim teknolojini ve üretim makinalarını satacaksın. Biz artık üçüncü ve dördüncü maddelere geçmeliyiz. Artık kendi teknolojilerimizi üreten şirketlere sahibiz. Bizde Kordsa ve Çimsa buna bir örnek. Geçen sene çok büyük bir enerji atılımı yaptık. Hem üretimde hem dağıtımda bir numarayız. Türkiye’de de büyüyoruz. Yaklaşık 1.000 MW’tan fazla yatırım yapıyoruz. Şimdi de dünya pazarlarındaki fırsatlara bakıyoruz. ABD’de, Teksas’ta, iki farklı güneş enerjisi santralı yatırımı açıkladık. İlkinde bu ayın sonuna doğru elektrik üretmeye başlayacağız. Önümüzdeki birkaç ay içerisinde tüm kapasite devreye girecek. Ayrıca 7 MW’lık Türkiye’nin en büyük rüzgar gülünü Bandırma’da devreye alıyoruz. Bandırma’yı bir hidrojen vadisine çevireceğiz” diye konuştu.
YABANCI YATIRIMCI ŞU AN İZLEMEDE
Davos’taki temasları kapsamında yabancı yatırıcının Türkiye’ye olan yaklaşımına da değinen Cenk Alper, “Yabancı yatırımcının Türkiye konusunda biraz zamana ihtiyacı var. Yüksek enflasyon herkesi ürkütüyor. Ama iyi bir yola girdiğimizi; yeni orta vadeli planla doğru tedbirlerin alındığını görüyorlar. Enflasyonla mücadele doğru yolda. Biz de destekliyoruz. Fakat bunun tasarrufla da desteklenmesi lazım. O tarafta alacak yolumuz var” şeklinde konuştu. Davos’taki genel durumun da altını çizen Alper, şunları söyledi: “Davos’ta öne çıkan ülkeler var. İlki BAE ve Suudi Arabistan. Petrol ve gazdan gelen paranın tamamını teknoloji fonlarına ve enerji dönüşümüne ayırıyorlar. Diğeri Hindistan. Artık, eyalet bazında rekabet eder hale gelmişler. Son olarak Çin. Yatırımlarını temiz enerji dönüşümü, yüksek teknoloji, dijital üzerine yapıyor. Dolayısıyla Avrupa ciddi şekilde geride kalıyor. ABD ise her zamanki gibi, girişimcileri ülkeye çekerek güvenli büyümesini devam ettiriyor.”
YENİDEN YAPMANIN YÜZDE 30’UNA DENK
Depremle birlikte hayatımıza daha fazla giren güçlendirme uygulamaları hakkında konuşan Cenk Alper, “Biz Kordsa’da uzun yıllardır bunu geliştiriyoruz. Kratos diye bir ürünümüz var. Dışarıdan duvarı sarıyor, kolonları güçlendirerek binanın bütünselliğini koruyabiliyor. Kratos, yani karbon fiber malzemeyle kolonların ve duvarların güçlendirilmesi işi çok daha uygun maliyetli ve çok daha hızlı. Bunu tek başımıza değil, üniversitelerle işbirliği içinde yapıyoruz. Binaların denetimi yapılıyor. Statiği hesaplanıyor ve o ihtiyaca göre binalar güçlendiriliyor. Kentsel dönüşümü hızlandırmanın en kolay yollarından biri. Deprem bölgesindeki tüm binalarımızı kontrol ettik, etmeye de devam ediyoruz. Ortalama bir daireyi hacim kaybı olmaksızın yıkıp yeniden yapım maliyetinin yüzde 25-30’una güçlendiriyoruz. Kentsel dönüşümde bir düşünün; çıkartacaksınız, yıkacaksınız yapacaksınız o sırada o evde oturanların kirasını ödeyeceksiniz. Yıkıntı atıklarını, moloz yığınlarını ne yapacağım diye uğraşacaksınız. İstanbul’da dönüştürülmesi gereken binaları yıksak, molozlardan İstanbul Boğazı’nın yüzde 60’ı ” dedi.
TEMİZ ENERJİYE 6 MİLYAR DOLAR
“2023’te CDP İklim Değişikliği Programı’na raporlama yapan 11 Sabancı Topluluğu şirketinin 9’u, ‘A’ veya ‘A-‘ notuyla liderlik seviyesine yükseldi” diyen Cenk Alper, “Öte yandan 9 şirket içerisinde Sabancı Holding’e ek olarak 4 Topluluk şirketimiz, Brisa, CarrefourSA, Enerjisa Enerji ve Temsa, CDP tarafından 2023’te A notuyla değerlendirilerek küresel liderler arasına girdi. Gelecek 5 yılda Türkiye’de temiz enerji ve iklim teknolojilerine 6 milyar doların üzerinde yatırım yapacağız. Topluluğumuz, 2027 sonuna kadar sürdürülebilirlikle ilgili yatırımlarını 5 milyar dolara kadar arttırmayı planlıyor” ifadelerini kullandı.
REKABETİN YENİ OYUN KURUCUSU YAPAY ZEKÂ
Dünyanın yeni bir teknolojik devrimin eşiğinde olduğunu söylen Cenk Alper, sözlerine şunları ekledi: “Burada önemli olan üretken yapay zekâ. Türkiye, yeni bir seferberliğe girecekse bu da üretken yapay zekâ olmalı. Yetişmiş insan gücümüzü buraya yönlendirmeliyiz. Bu alandaki gelişmeleri odağımıza alıp, yapay zekâ teknolojilerini ülkemize getirmeliyiz. Bu teknolojilerle, gelişmekte olan ülkelerin ucuz işçilik maliyetinden kazandığı rekabet avantajı tamamen ortadan kalkıyor. Bakın bugün en büyük maliyet yazılım. Şu anda yazılımın yüzde 30-40’ını yapay zekâ yazıyor. Buna sahip olan şirketlere inanılmaz bir rekabet avantajı getirecek.”
YÜZDE 40 VERİMLİLİK
“Bankamız, sigorta şirketlerimiz, enerji şirketlerimiz yıllardır yapay zekâ ürünleriyle entegre bir şekilde hizmet veriyor” diyen Cenk Alper, “Geçen yılın başında, hissedarlarımız ve tüm yönetimimizle birlikte dünya çapındaki yapay zeka liderlerini dinledik. Dönüşüm üzerinde çalıyoruz. Dünya örneklerine baktığımızda, call center’lardaki yapay zekâ uygulamalarında yüzde 30-40’lara varan verimlilik var. Bu oran, yazılım sektöründe yüzde 30’u aşıyor. Ar-Ge ve toplam ürün geliştirme süresini ise 10’da 1’e kadar kısaltıyor. İşin içinde bir de enerji verimliliği konusu var” ifadelerini kullandı.
GÜNDEM
09 Aralık 2024SPOR
09 Aralık 2024GÜNDEM
09 Aralık 2024SPOR
09 Aralık 2024SPOR
09 Aralık 2024GÜNDEM
09 Aralık 2024GÜNDEM
09 Aralık 2024