İslam dini için büyük öneme sahip olan Şaban ayı 11 Şubat Pazar günü başlıyor. Ramazan ayından önceki son ay olan Şaban ayı Hicri takvime göre yılın sekizinci ayı olarak biliniyor. Hz. Muhammed (S.A.S) Şaban ayı ile ilgili olarak “Şaban benim ayımdır.” “Şaban günahları temizleyendir.” ifadelerine yer vermiştir. Peki, Şaban ayında hangi ibadetler yapılır? İşte Şaban ayı ibadetleri ve duaları!
ŞABAN AYINDA HANGİ İBADETLER YAPILIR?
Halk arasında üç aylar diye bilinen Recep, Şaban ve Ramazan ayları mübarek aylardır. Nitekim Hz. Peygamber, Recep ayı girdiğinde “Allah’ım! Recep ve Şaban’ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır.” diye dua etmiştir (Ahmed b. Hanbel, Müsned, I, 259). Ramazan ayında oruç tutmak farzdır (Bakara, 2/184-185). Recep ve Şaban aylarında ise; Hz. Peygamberin (s.a.s.) diğer aylara oranla daha fazla nafile oruç tuttuğu, ancak Ramazan’ın dışında hiçbir ayın tamamını oruçlu geçirmediği hadis kaynaklarında yer almaktadır (Buhârî, Savm, 52-53; Müslim, Sıyâm, 173-79). Bu itibarla, Recep ve Şaban aylarının aralıksız olarak oruçlu geçirilmesinin dinî bir dayanağı yoktur. Kişi, sağlığı müsait olup güç yetirdiği takdirde bu aylarda dilediği kadar nafile oruç tutabilir.
ŞABAN AYI İBADETLERİ
Şaban ayında yapılması gereken ibadetler şu şekilde;
– Nafile ve kaza namazlarını kılmak
– Sağlık açısından elverişli olan kişiler için oruç tutmak
– İhtiyaç sahiplerinin ihtiyaçlarını karşılayacak miktarda sadaka vermek
– Tövbe etmek
– Allah’a şükür etmek
– Bol miktarda zikir çekmek
ŞABAN AYINDA KILINACAK NAMAZLAR
Şaban ayı Resulullah Efendimizin ayıdır. Bu itibarla bu ayda salevatı şerifeye çok devam etmek gerekir. Yine mümkün oldukça istiğfar, ihlası şerif okunmalı. Teheccüd ve tesbih namazları kılınmalı hatmi enbiya yapılmalıdır. Bu ayın birinci gecesinde, her rek’atte bir Fatiha ve 3 Ayettül Kürsi ile bir tesbih namazı kılınır. Şaban’ın 27.gecesi, akşam ile yatsı arasında iki rekat teşekkür namazı kılınır. Zammı sure olarak. ne istenirse o okunur.
ŞABAN AYI ORUCU
Şaban ayının 1.gün ve 13.gün arasında kalan (Eyyam-ı Biyz Orucu) tutulur. 14.gün (Eyyam-ı Biyz Orucu), 15.gün (Eyyam-ı Biyz Orucu), 30.gün, ilk perşembe, son pazartesi ve son perşembe günleri de oruç tutulması da tavsiye edilen günler arasında yer alıyor. Pek çok din alimlerine göre Şaban ayında aralıksız oruç tutulmasını emreden bir hüküm dini kaynaklarımızda yer almamaktadır. Fakat kişinin sağlığı ve gücü oruç tutmaya müsait olduğu müddetçe bu aylar içinde dilediği kadar nafile oruç tutabilir. Bunun için belirlenmiş bir gün sayısı bulunmaz.
Oruç Tutulması Tavsiye Edilen Günler
1.gün
13.gün (Eyyam-ı Biyz Orucu)
14.gün (Eyyam-ı Biyz Orucu)
15.gün (Eyyam-ı Biyz Orucu)
30.gün
İlk Perşembe
Son Pazartesi
Son Perşembe
ŞABAN AYINDA ÇEKİLECEK TESBİHLER VE ZİKİRLER
-Şaban ayının 1. günü ile 10. günü çekilecek tesbih: Ya Latif Celle Şanühü
-Şaban ayının 11. günü ile 20. günü çekilecek tesbih: ya Rezzak Celle Şanühü
-Şaban ayının 21. günü ile 30. günü çekilecek tesbihi: ya Aziz Celle Şanühü
-11. günü ile 20. günü arası her gün günde: 100 kere ya Rezzak Celle Şanühü
-21. günü ile 30. günü arası her gün günde: 100 kere ya Aziz Celle Şanühü Allahümme barik lena fi Şaban. Ve belliğna Ramazan.
-Ayrıca Şaban ayının ilk 10 gününde: 100 defa “Ya Latîf”
-Şaban ayının ikinci 10 gününde: 100 defa “Ya Azîz”
-Şaban ayının üçüncü 10 gününde: 100 defa “Ya Rezzâg” tesbihlerinin çekilmesinin sevabı büyüktür.
GÜNDEM
09 Ekim 2024SPOR
09 Ekim 2024GÜNDEM
09 Ekim 2024SPOR
09 Ekim 2024SPOR
09 Ekim 2024GÜNDEM
09 Ekim 2024GÜNDEM
09 Ekim 2024