Açık kaynak yazılımların gücünü arkasına alan bu dinamik girişimin İstanbul’da başlayan hikâyesi, piyasaya sürülmesinin üzerinden geçen bir yıl gibi kısa bir sürede küresel çapta onbinlerce geliştiricinin dikkatini çekmeyi başardı. Kendi kategorisinde 300 bin açık kaynak projesinin yayınlandığı GitHub sitesinde, Refine dünya çapında en popüler 200 uygulama arasında yer alıyor.
Y-COMBINATOR’A SEÇİLDİ
Bu ilginin ardından, 2023 yazında, Refine için dönüm noktası niteliğinde bir başarıya imza atıldı. Dünyanın en prestijli girişim hızlandırma programlarından Y-Combinator’a seçilerek, 24 bin başvuru içerisinden sıyrılıp elit bir grup olan sadece 220 ekip arasına katılma şansını yakaladı. Bu başarının, sayısal olarak Harvard Üniversitesi’ne kabul edilmekten daha zor olduğu kabul ediliyor. Y-Combinator daha önce Airbnb, OpenAI, Dropbox gibi dev girişimlere destek verdi ve bu ürünlerin dünya piyasasındaki yerlerini edinmelerine yardımcı oldu.
Refine’ın asıl gücü, şirketlerin web uygulamalarını (yönetim ve gösterge panelleri, B2B portalları gibi) daha hızlı ve etkin bir şekilde geliştirmelerine olanak tanıması. Bu özelliğiyle dünya genelinde 5 binden fazla şirketin günlük operasyonlarında yer edinen Refine, sektördeki ihtiyaçları doğru analiz ederek pazar payını genişletmeyi hedefliyor. 200 milyar doların üzerindeki pazar büyüklüğü bulunan bu alandaki lider marka olmayı hedefleyen Refine, bir yandan açık kaynağa destek vermeyi sürdürürken diğer yandan da özellikle belirli bir büyüklüğün üzerindeki şirketler için kullanımına açmayı planladığı ticari ürününün çalışmalarını sürdürüyor.
HEDEF UNICORN OLMAK
Civan Özseyhan’ın Refine’ın ABD’de faaliyetlerini sürdürmesine dair görüşleri ise şöyle: “Refine’ın açık kaynak versiyonu halihazırda yüzlerce büyük ölçekli global şirket tarafından kullanılıyor. İlk hedefimiz destek paketleri ve kurumsal özelliklerimizle bu kullanıcıları müşterilerimize dönüştürmek ve ticarileşme sürecine hız vermek. Orta vadede plan, ürünü bu ölçekteki firmaların ve büyük yazılım takımlarının ihtiyaçlarına göre biçimlendirerek alandaki standart çözüm haline getirmek. Önceden bunu başarmış ticari açık kaynak projelerin izinden giderek, Refine’ın da ülkemizden çıkmış bir teknoloji unicorn’u olması için elimizden geleni yapıyoruz. Tabii öncelikle Amerikan pazarının toplam büyüklüğü ve müşteri yoğunluğu, orada faaliyet gösteren her yazılım şirketi için büyük bir avantaj. Ama bundan da önemlisi, Amerika’da Silikon Vadisi gibi merkezlerin, dünyanın her noktasından gelen girişimciler için bir buluşma noktası olması. Burada yıllar içinde oluşmuş bilgi ve tecrübe birikiminden, bizim aşamamızdaki şirketlerin öğrenebileceği ve kendine katabileceği çok şey var.”
4 MİLYON DOLARLIK YATIRIM ALDI
Refine, 8 kişilik bir ekibiyle toplamda 4 milyon üzerinde yatırım aldı. Refine CEO’su Civan Özseyhan Türkiye’deki ekibi korurken, ABD’de yakın zamanda özellikle satış ve pazarlama alanında ekipler kurma hazırlıklarında olduğunu söyledi. Refine, bu başarılarıyla, hem açık kaynak yazılımların gücünü hem de Türk girişimcilerin uluslararası başarı potansiyelini tüm dünyaya gösteriyor. Kurucu ortak ve Refine’ın ürün yöneticisi (CPO) Eren Erkalkan sektörle ilgili yorumunda dünya genelinde yazılım kaynaklarının yüzde 40’a varan oranlarda şirketlerin iç kullanımına yönelik uygulamalar geliştirmek için kullanıldığını belirtiyor. Bunlar genellikle yönetim panelleri, gösterge tabloları, B2B portalları ve benzerleri gibi veri ağırlıklı uygulamalardan oluşuyor. Geliştirilen ve açık kaynak olarak yayınlanan Refine ürünü, yazılım takımlarının bu tür uygulamaları çok daha hızlı ve standartlara uygun olarak üretmesine olanak veriyor. Refine’ın şirketlere bu süreçlerin sonunda kazandırdığı ise: zaman, para ve işgücü tasarrufu.
Şirketin CTO’su ve ürünün tüm teknik gelişimi ve devamlılığından sorumlu ortak Ömer Faruk Aplak’a göre Refine’ın pazardaki benzer çözümlere göre avantajı esneklik. Bu anlamda Refine açık ve modüler mimarisi ile, büyük ölçekli şirketlerdeki kompleks ihtiyaçları rahatlıkla karşılayabiliyor. Aplak, sektörün geleceğine dair görüşlerine şöyle devam ediyor: “Pazarda alternatifler bulunmasına rağmen, kurumsal yapılarda şirket içi uygulamaların halen sıfırdan, özel çözümlerle geliştirdiklerini gözlemliyoruz. Yapay zeka etkisi ve de Refine gibi yenilikçi ürünlerle yazılım üretimi anlayışının önümüzdeki dönemde hızlı bir dönüşüm geçirmesi bekleniyor. Bu sürecin sektörde sancılar doğurabileceği gibi, çok büyük fırsatlara da kapı açması da muhtemel.”
Refine 2.5 milyon dolarlık tohum yatırım turunu geçtiğimiz günlerde tamamladı. Bu turla birlikte, toplam yatırım miktarı 4 milyon doları aştı. Yatırımcılar arasında -başta Y-Combinator ve 500 Emerging Europe olmak üzere- Amerika, Avrupa ve Türkiye merkezli fonlar ve melek yatırımcılar bulunuyor.
GÜNDEM
06 Kasım 2024SPOR
06 Kasım 2024GÜNDEM
06 Kasım 2024SPOR
06 Kasım 2024SPOR
06 Kasım 2024GÜNDEM
06 Kasım 2024GÜNDEM
06 Kasım 2024